Invitaţie la hramul bisericii Millennium

Aş începe cu o invitaţie adresată Dumneavoastră de a participa la Tridumul pentru sărbătoarea hramului bisericii Millennium din Timişoara Fabric, care î-l va avea ca moderator pe Excelenţa Sa Msgr. Aurel Percă, episcop auxiliar al diecezei romano – catolice de Iaşi.

Hramul bisericii, după cum bine ştiţi, este o zi deosebită în viaţa unei comunităţi şi se serbează cu deosebită solemnitate în mai toate localităţile din Banat. Mai popular, noi bănăţenii, numim această zi „Kirchwei – Bucsú – Rugă”. Hramul, conform teologiei reprezintă sfântul patron al unei biserici şi mai este numit Praznicul bisericii, serbarea cea mai însemnată din viaţa comunităţii.

Pentru noi, catolicii din Fabric şi nu numai, care ne mândrim cu biserica monumentală şi impozantă Millennium, această serbare se apropie, căci pe data de 14 octombrie la Sfânta Liturghie pontificală solemnă, de la orele 9:30, vom sărbători hramul bisericii. Comunitatea din Fabric sărbătoreşte hramul bisericii Millennium în a doua duminică a lunii octombrie, deoarece consacrarea ei a avut loc la data de 13 octombrie 1901, de episcopul Sándor Dessewffy.

Această biserică, prin excelenţă, monument istoric de interes naţional şi universal, care de-a lungul timpului a oferit clipe fericite multor tineri care şi-au unit destinul vieţii în această biserică sau au avut alte momente însemnate din viaţa lor, vrea să-i fim aproape atunci când o serbăm. De ce Tridum? În tradiţia Bisericii este cunoscut termenul de „Tridum sacrum” ceea ce reprezintă una dintre cele trei zile de sărbătoare religioasă creştină dinaintea sfintelor Paşti din care face parte Joia Mare, Vinerea Mare şi Sâmbăta Mare. Tot aşa, la evenimente mai deosebite din viaţa unei comunităţi, pentru o trăire cât mai intensă a serbării bisericii, organizăm acest tridum, adică zile de pregătire spirituală. Moderatorul sau predicatorul acestor zile va fi episcopul auxiliar al Diecezei de Iaşi, Excelenţa Sa Msgr. Aurel Percă. Deoarece o mare parte a catolicilor vorbitori de limba română din Timişoara au venit de pe meleaguri moldave, ne-am gândit să invităm un arhiereu care le cunoaşte nu doar graiul ci şi tradiţia.

Tridumul va fi în zilele premergătoare hramului bisericii, adică vineri 12 octombrie, respectiv sâmbătă 13 octombrie, începând cu liturghia arhierească de la orele 18:00.

Tema principală a tridumului ne este dată de însăşi Sanctitatea Sa papa Benedict al XVI-lea, care joi 11 octombrie va deschide Anul Credinţei, odată cu împlinirea a 50 de ani de la deschiderea Conciliului Vatican II, conciliu care a condus la reînnoirea Bisericii şi a pus bazele ecumenismului.

La ceas aniversar, Sfântul Părinte ne invită să redescoperim drumul credinţei pentru a regăsi gustul de a ne hrăni din Cuvântul lui Dumnezeu. Totodată indicându-ne şi ţinta acestei porniri la drum: „a crede în Isus Cristos este calea pentru a putea ajunge în mod definitiv la mântuire”. A crede în Isus Cristos are însă înainte de toate regula de aur, ascultarea Vocii sale.

Un proverb chinezesc ne spune că omului î-i trebuie aproximativ doi ani să înveţe să vorbească şi o viaţă întreagă pentru a învăţa să asculte. Cine î-l iubeşte pe Isus î-l ascultă.

Ascultând vocea Sa toţi credincioşii sunt invitaţi la o angajare activă în trăirea credinţei şi la redescoperirea bucuriei de a crede şi de a transmite propria credinţă. Credinţa este decizia fiecăruia de a sta alături cu Domnul pentru a trăi cu El. Tridumul dinaintea hramului bisericii noastre, adică pregătirea noastră spirituală constă în a şti a asculta vocea lui Isus.

În sanctuarul bisericii Millennium o avem ca protectoare pe Maica Domnului, Regină. Sfântul Părinte pentru anul credinţei evocă exemplul de credinţă al Mariei, sub ocrotirea căreia încredinţează acest an.

Odată cu invitaţia adresată Dumneavoastră de a participa la tridumul respectiv la hramul bisericii noastre, doresc tuturor ca harul bunului Dumnezeu şi ocrotirea Maicii Domnului să vă călăuzească mereu în viaţă şi în mod deosebit în acest an al credinţei.

Pr. Kapor I.

 

© Parohia romano-catolică Timişoara II - Fabric