Jubileul de 110 ani al Bisericii "Millennium"

Biserica romano-catolică din Timișoara-Fabric poate fi pe buna dreptate considerată drept unul din simbolurile creștinismului catolic și a istoriei maghiarilor, dar şi a celorlalte minorităţi convieţuitoare în Timişoara. Piatra de temelie a fost aşezată în anul 1896, la aniversarea a 1000 de ani, de la așezarea maghiarilor în Panonia, de aici provenind și numele de Millenium al lăcaşului de cult. La sfințirea ei, la 13 octombrie 1901, biserica a fost dedicată Sfintei Fecioare Maria, Regina Ungariei. Altarul principal este împodobit de statuile sfinţilor regi Ștefan I (fondatorul şi creştinătorul regatului), Ladislau I și a prințului-moştenitor, Sf. Emeric.

Aniversarea din acest an a fost precedată de trei zile de pregătire spirituală, care la invitatia părintelui paroh Kapor János, au fost ținute de Pater Böjte Csaba, călugarul franciscan, în cadrul Liturghiilor zilnice. Comunitatea din Fabric sărbătorește ruga bisericii, an de an, în a doua duminică a lunii octombrie. Anul acesta, la invitația Excelenţei Sale, episcopul diecezan Dr. h.c. Martin Roos și prea cucernicului părinte paroh Kapor János, Sf. Liturghie solemnă, pontificală, a fost celebrată de Excelența Sa, Dr. Jakubinyi György, arhiepiscop de Alba Iulia. La Liturghia jubiliară au fost prezenți: Szászfalvi László, secretarul de stat pe probleme bisericești, civile și ale minorităților, al ministerului ungar Administrației și Justiției, Szilágy Mátyás, ambasadorul Republicii. Maghiare la Cluj, Bajtai Erzsébet, consul, Klaus Christian Olasz, consulul Germaniei la Timișoara, Gheorghe Ciuhandu, primarul orașului Timişoara, Marossy Zoltán, subprefect al județului Timiș, Halász Ferenc, președintele filialei județene a UDMR, precum și numeroși reprezentanți ai unor organizații și instituții.

În predica sa, arhiepiscopul Dr. Jakubinyi György, l-a evocat pe regele Ştefan I, fondatorul regatului, care a fost primul stăpânitor care și-a închinat regatul și poporul său întru ocrotirea Sfintei Fecioare Maria. La sfârșitul Liturghiei, a luat cuvântul secratarul de stat, domnul Szászfalvi László, adresând enoriașilor salutul guvernului maghiar. Tot la final a vorbit şi primarul Timișoarei, domul Gheorghe Ciuhandu, care a remarcat faptul că biserica Millennium din cartierul Fabric este și astazi o moștenire valoroasă pentru urbea noastră, nu numai din punct de vedere arhitectonic, ci și ca lăcaș a lui Dumnezeu, „unde mulți au venit doar cu speranță și au plecat cu liniște sufletească”. Jubileul a fost urmat, în după după-masa aceleiaşi zile, de un concert aniversar, în cadrul căruia au răsunat în jubiliarul edificiu operele lui Franz Liszt. La orga bisericii a cântat Dr. Franz Metz, la vioară Gabriel Popa, iar solist a fost domnul Wilfried Michl (bariton) din Germania.

Foto: Racz Jozsef.

Articol de Sípos Enikő, Timişoara

 

© Parohia romano-catolică Timişoara II - Fabric